Peynir de Sodyum ve Potasyum Analizi Tayini

25-01-2024 18:33
Peynir de Sodyum ve Potasyum Analizi Tayini

 
Application Note / BWB Firmasının Uygulama Notu
Measurement of Sodium and Potassium in Cheese
Peynir de Sodyum ve Potasyum Analizi Tayini

AOAC International, ‘AOAC Official Method 990.23: Sodium and Potassium in Dried Milk’, AOAC International (2008), 33.5.12.
 
Peynir numunesini çözünebilir bir ürün oluşturmak için asit ve yüksek sıcaklıktaki bir fırın kombinasyonuyla ıslak kül fırını ile yapılır ve alev fotometrisi yoluyla analize hazır edilir.
 
 
 
Prosedür
 
Tüm cam eşyaları önceden deiyonize damıtılmış suyla iyice temizleyin ve durulayın.
kullanmak. Sodyumun cam yüzeylere dağılmamasını sağlamak için polietilen kullanılması tavsiye edilir. Yalnızca cam mevcutsa sodyum tayini hızlı bir şekilde gerçekleştirildi.
 
1,25 gram peynir, 5 rakamlı bir analitik terazide doğru bir şekilde tartıldı ve konsantrasyonun numune boyutuna geri izlenmesi için kaydedildi.
 
Numune daha sonra uygun boyuttaki bir krozeye ve 10 ml ~%30 sülfürik asit ilave edildi. Kaynayan numunenin ısıtıldıkça dökülmesini önlemek için hem numune hem de asit ilave edilerek krozenin yarıdan az dolu olması sağlandı.
 
Fırın 600 santigrat dereceye kadar ısıtıldı ve kroze 5 rakamlı analitik terazide tartıldı. Daha sonra pota fırına eklendi ve 2 saat boyunca küle bırakıldı.
 
Numune daha sonra yeniden tartıldı ve 5 dakika süreyle tekrar fırına yerleştirildi. Daha sonra kroze tekrar tartıldı, eğer krozenin ağırlığı bir önceki ağırlığa göre değişmediyse numunenin külleme işlemi tamamlandı, önemli ölçüde değiştiyse numunenin tüm yanıcı içeriği giderilinceye kadar işlem tekrarlandı.
 
Küllenen numune daha sonra 1 ml %10 HC1 içeren 54 ml DI su içerisinde çözüldü. Bu daha sonra bir huniden ve Whatman n.5 filtre kağıdından 100 ml'lik bir polietilen hacimsel şişeye süzüldü ve DI su ile 100 ml'ye tamamlandı.
 
0-100 mg/l potasyum ve sodyum konsantrasyon aralığına sahip minimum 5 standart üretildi; her standarda 10 ml ~%30 sülfürik asit ve 1 ml %10 HCl ilave edildi. (Numunenin bu standartlardan daha yüksek bir konsantrasyon içermesi durumunda numune çözeltisi, konsantrasyonun 100 mg/l'nin altına getirilmesi için daha da seyreltildi.)
 
Standart, en düşük konsantrasyon standardından başlanarak, 5 standart üzerindeki konsantrasyon gradyanı üzerinde çalışılarak kalibre edildi.
 
Kalsiyum tayini gerekliyse, belirli miktarda fosfat girişimi mevcut olacaktır; bu etkiyi ortadan kaldırmak için, tüm numunelere ve standartlara litre başına 1 gram 10 ml lantanyum klorür çözeltisi dozlanır.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.