Sütte Antibiyotik Testi Nasıl Yapılır?

06-04-2023 12:06
Sütte Antibiyotik Testi Nasıl Yapılır?

Sütte Antibiyotik Testi 


Bulunduğu ortamda mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelere inhibitör, yaptıkları etkiye de inhibitör etki denir. İnhibitör (engelleyici) madde içeren sütlerde asitliği geliştirici bakteriler gelişemez; ancak acı madde oluşturan mikroorganizmalar etkinliklerini sürdürür. Antibiyotikler, deterjan ve dezenfektan gibi diğer inhibitör maddeler, sütte mikroorganizmaların gelişmesini engeller ancak sütün çeşitli ürünlere işlenmesi sırasında (yoğurt, peynir gibi…) sorunlar yaratır. Başta penisilin olmak üzere çeşitli antibiyotikler, süt hayvanlarında görülen mastitis (meme iltihabı) ve diğer enfeksiyon hastalıklarının kontrol altında tutulması ya da tedavisi amacıyla kullanılır ve hayvan vücudundan süte geçiş sağlar. Genel olarak antibiyotik ile tedavi gören bir hayvandan son uygulamayı takiben 72–96 saat içinde sağılan sütler antibiyotik içerir. Sağılan sütler güvenle kullanılamaz. Bu sadece ürünün işlenmesinde teknik aksıklıklara neden olmaz, aynı zamanda tüketildiği takdirde insan sağlığını bozabilir. Temizlik ve dezenfeksiyon sırasında etkili bir durulama yapılmazsa deterjan ve dezenfektan madde kalıntıları süte bulaşarak mikroorganizmalar üzerinde inhibitör etki yapar. Antibiyotikli süt tüketen insanların hastalanması pek görülmemiştir. Ancak antibiyotik tedavisine karşı hassasiyet gösteren şahıslarda penisilinli süt tüketiminden sonra alerji durumu çıkabilmektedir. Laktik asit bakterilerinin faaliyeti durmuşsa (süt yoğurt olmuyorsa, peynir için mayalanan süt pıhtılaşmıyorsa) sütte,Borik asit, boraks, benzoik asit, salisilik asit, salisilatlar, formalin, hidrojen peroksit gibi antiseptiklerin ya da Penisilin, auromisin vb. antibiyotiklerin mevcut olduğu anlaşılır. Hangi madenini var olduğu analizi yapılarak tespit edilir.

Türkiyede en çok kullanılan antibiyotikler, Beta Laktam, Tetrasiklin, Sülfonamid, Eritromisin, Tilmikosin, Spiramisin, Streptomisin, Gentamisin, Neomisin, Kloramfenikol, Tylosin, Melamin, Florfenikol gibi antibiyotiklerdir.

Süte hile amaçlı olarak katılan inhibitör maddelerin var-yok tayini Lateral flow method strip tip test kiti ile yapılır.

Twinsensor Sütte Antibiyotik Test Kiti
Süt örneklerinin Betalaktamlar tarafından kontaminasyonu ve Tetrasiklin molekülleri. Kitin 2 versiyonu mevcuttur: biri AB'ye özel maksimum kalıntı limitleri (KIT020) ve bir tanesi Rusya Federasyonu (RF) süt limitleri (KIT034). Test, günlük kontroller için yerinde veya seri süt numunelerinin analizi için laboratuvarlarda kullanılabilir. Bu test şunları yapar herhangi bir numune işleme, temizleme veya ekstraksiyon gerektirmez.

Uygulama
Çiğ süt, pastörize süt ve tam yağlı süt tozu.
İnek Sütü, Manda Sütü, Koyun Sütü ve Keçi Sütü.



Kutu İçeriği
12 test tüpü ve her bir tüp içinde 8’li bir adet reaktif kap ve 8 test çubuğu (96 test/kutu).
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.